Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΒΑΘΥ ΒΕΛΟΥΔΙΝΟ ΣΚΟΤΑΔΙ (Ευαγγελία Ευσταθίου)

  "Θα σου πρότεινα να χαράζεις πάντα στο μυαλό σου το δικό σου επίλογο, αν ο υπάρχων δε σε ικανοποιεί. Κάνε ό,τι κάνεις με τους πίνακές σου, Ρεγγίνα. Βάζε τη δική σου ψυχή ακόμα και στα άψυχα. Το δικό σου χρώμα στα άχρωμα. Τη δική σου κίνηση στα στατικά και ακλόνητα. Το ίδιο κρασί δεν έχει την ίδια γεύση για όλους. Αλλιώς το γεύομαι εγώ ύστερα από μια κοπιαστική μέρα και αλλιώς εσύ, που δεν είσαι μαθημένη να πίνεις. Άλλωστε ο προορισμός είναι αυτό που έχει αξία ή το συναρπαστικό ταξίδι μέχρι να φτάσεις σ' αυτόν;"

Διάλεξα αυτό το μικρό απόσπασμα από την προτελευταία σελίδα του καινούριου βιβλίου της Ευαγγελίας Ευσταθίου, επειδή μέσα σε αυτές τις σειρές κρύβονται όλα τα συναισθήματα, όλες οι συγκινήσεις, όλη η ομορφιά που γνώρισα μέσα από τις σελίδες της...
Ένα συναρπαστικό ταξίδι το μυθιστόρημά της, γεμάτο εναλλαγές και πλούσιο σε συναισθηματική φόρτιση! Με την αδιαμφισβήτητη δεξιοτεχνία της στη γραφή, η Ευαγγελία πραγματικά κατάφερε να δώσει ψυχή όχι μόνο στους ήρωές της -ήρωες που οι ιστορίες τους χάνονταν σε προηγούμενους αιώνες- αλλά και σε κάθε εικόνα που περιέγραφε. Ένιωσα να

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΥΖΥΓΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ... (της Μαρίας Παπάτου)


Καθαρίζοντας σήμερα τη βιβλιοθήκη μου, έπιασα στα χέρια μου ένα τεύχος του περιοδικού ΚΥΝΗΓΙ (ένθετο κάθε Τετάρτη στο ΕΘΝΟΣ) και μέσα από τις σελίδες του ταξίδεψα χρόνια πίσω… συγκεκριμένα 11!Το συγκεκριμένο τεύχος το έχω κρατήσει για ενθύμιο μιας περασμένης ευτυχισμένης εποχής(με τα σημερινά δεδομένα σίγουρα!). Τότε όμως…!!!Το ταξίδι μου αυτό θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Δεν θα σας κουράσω πολύ το εύχομαι δηλαδή…!!!Ο τίτλος του…ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.
«Πριν αρχίσω, θα ήθελα να σας συστηθώ. Με λένε Μαρία και είμαι παντρεμένη με τον Γιάννη. Έχουμε ένα γιο, που έχει κλείσει τα δυόμισι, και είμαι σύζυγος κυνηγού. Όταν παντρευτήκαμε ήξερα ότι ήταν κυνηγός, αλλά δεν ήξερα ότι παντρεύτηκα άνδρα για έξι μήνες το χρόνο(τόσο διαρκεί η κυνηγητική περίοδος). Δεν ήξερα ότι θα πήγαινα σε γάμους, βαφτίσια, και γενικά εκδηλώσεις μόνη μου. Δεν ήξερα ότι θα είχα ρεπό και δεν θα βλεπόμασταν καθόλου, διότι ο κύριος το πρωί θα βρισκόταν στο βουνό και το απόγευμα στο κυνήγι ή και το αντίθετο. Δεν ήξερα ότι δεν θα βγαίναμε έξω, γιατί την επόμενη μέρα θα περνούσαν οι μπεκάτσες από το καρτέρι και θα έπρεπε να είναι πιστός στο ραντεβού του!
Παντρευτήκαμε Ιούλιο γιατί από Αύγουστο μέχρι Φεβρουάριο ήταν « κλεισμένος» και για τον ίδιο λόγο γέννησα καλοκαίρι. Τον Αύγουστο ένα μήνα μετά τον γάμο, αγόρασε μηχανή για να φτιάχνει φυσίγγια…! Είδος πρώτης ανάγκης για ένα καινούριο νοικοκυριό! Και αυτό ήταν μόνο η αρχή!
Αυτοκίνητο δεν είχαμε, αλλά αυτό δεν τον εμπόδιζε να πηγαίνει στα αγαπημένα του κυνηγοτόπια. Ξυπνούσε στις 5.00 βρέξει-χιονίσει κι έπαιρνε τη μηχανή για να βρεθεί κοντά στις μπεκάτσες και τις φάσες. Ήθελε μισή ώρα για να ντυθεί. Φορούσε 2 παντελόνια(το ένα κατά προτίμηση ήταν η πιζάμα), 2 ζευγάρια κάλτσες, 2 φανέλες, 3 μπλούζες, ένα γιλέκο με επένδυση, το μπουφάν, ένα αντιανεμικό, ένα σκουφί, το κράνος, 2 ζευγάρια γάντια και ξεκινούσε για

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΟΝΗ (Βασιλική Λεβεντάκη)

  Ένα βιβλίο...  ταξίδι!
  Ένα ταξίδι...  απόλαυση!
  Μία πραγματική απόλαυση ψυχής και νου, με καπετάνισσα την ταλαντούχα Βασιλική Λεβεντάκη.
  Είχε καιρό να με απορροφήσει έτσι ένα βιβλίο.
Ατμοσφαιρική αφήγηση στην πανέμορφη Σύρο του προηγούμενου αιώνα, με μυστήρια που κάνουν την εμφάνισή τους από την πρώτη κιόλας σελίδα. Πάθη, μνησικακίες, εκδίκηση, αγάπη, έρωτας, μυστικά και λάθη, όνειρα και ελπίδες. Μια τιμωρία πολύ καλά σχεδιασμένη... Ένα ή περισσότερα εγκλήματα, θεωρητικά τέλεια οργανωμένα. Όμως, όπως όλοι ισχυρίζονται, δεν υπάρχει το τέλειο έγκλημα. Τουλάχιστον όχι όταν μένει κάποιος πίσω που αναζητά τη δικαίωση. Όχι όταν αναλαμβάνει δράση η πέννα της Βασιλικής...
 Πραγματικά, ένα στ' αλήθεια λογοτεχνικό βιβλίο που θα κινήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη σελίδα του και θα το απογειώσει στην τελευταία.
  Είμαι βέβαιη πως η Β. Λεβεντάκη θα προσφέρει σημαντικό έργο στην ελληνική λογοτεχνία. Ανυπομονώ για το επόμενο βιβλίο της που θα κυκλοφορήσει σε λίγες εβδομάδες.